黑豬屋

  

尼間餐廳在葡萄牙Alto Alentejo地區擁有自家農場,店內供應的草飼豬、牛及羊肉全部由農場直接入口,顧名思議,黑豬屋以西班牙黑毛豬菜式見稱。招牌菜有肉質綿軟的烤豬肩胛肉、配檸檬吃的白酒蒜蓉炒蜆、鮮美的海鮮燴飯及香脆的燒乳豬。在尼度進餐就好似在葡萄牙人家中作客一樣享受!

  

 

地址: 河邊新街豐順新村第五座310號(地下C)

營業時間:12:00 – 16:30 、 18:00 – 22:30

電話: 28966313

發表於 未分類 | 發表迴響

山雞變鳳凰

 

澳門最專業的手撕雞專門店,獨創多款特色口味手撕雞及各風味小食。

手撕雞有中、日、韓三種品味可以選擇,但好多FANS都話中式味道最好D!

另外便當飯盒好抵食。

  

地址:水坑尾街258號百老匯中心3樓SC3鋪

營業時間:12:30 – 18:30(逢周六、日休息)

電話: 6201 5527

發表於 未分類 | 發表迴響

Mian Cafe 面牽一線

   

尼間美食店地點雖然開在偏巷,但因菜式多樣、味道吸引和價格公道,都有好多吃貨和遊客幫親GE!

    

 

地址:水坑尾竹園圍斜塔9號東慶新邨地庫L3座(馬里奧餅店旁)

電話:2828-0123

營業時間:10:00 ~ 22:30

發表於 未分類 | 發表迴響

壹(One Creative Cafe Express)

  

     係關前后街的俊秀圍路口有一間外帶的PIZZA店,唔好睇佢店仔細細,PIZZA的味道非常獨特,真正的底薄餡靚,用料新鮮,還可以外賣送上門服務,係PARTY聚餐的最好選擇。 

  

 

地址:大關斜巷21號

營業時間:11:30 – 22:00

電話: 6552 6889

發表於 未分類 | 發表迴響

一竜拉麵專門店

             一竜拉麵專門店201310月起率先登陸澳門,是首間北海道元祖蝦湯拉麵專門店。店中除了原創的海竜盬味、白竜醬油、赤竜味噌拉麵,就連麵條至叉燒、溏心蛋等,都堅持由料理長每日親手自家炮製,絕不使用現成製品,保證天然及風味正宗。務求將北海道經典蝦湯拉麵文化傳遍亞洲。

  

澳門大三巴牌坊腳下一條小巷裏,「一竜拉麵店」以蝦做主角,店舖每日用上50公斤的蝦熬煮湯頭,『每碗湯均有150克鮮蝦餚出』,甫入店內已聞到鮮香濃鬱的蝦湯味。這兒一反傳統,以甜蝦頭、蝦肉、雞及蔬菜熬湯,師傅先將甜蝦頭燒熟炒香,令湯底特別香濃,蝦味十足,一試難忘!

  

 

地址:賣草地圍13-C榮麗大廈地下B

營業時間:12:00 – 21:30

電話: 28365309

發表於 未分類 | 發表迴響

林記酸辣粉小食

  

川菜一直好受吃貨們的菁萊,它雖然大多是辣味,但又不同于泰式菜的辣,它的辣中帶麻還有點酸感,重口味得黎好過引,真係好吃到停不到口!

  

林記酸辣粉小食雖然店面不大,但品種十分多,你想到的川菜幾乎都可以在店里品嘗到,且價格適中,味道正宗,好多熟客幫襯GE!

 

 

地址:澳門福隆下街1號A

電話:2878-7321, 2878-7213

營業時間:12:00 ~ 02:00

發表於 未分類 | 發表迴響

仁德堂

  

澳門除左係 一個現代國際都市外,仲保留住好多傳統風俗和小食的。在五六十年代繁榮無比的十月初五街,就有一間家庭式作坊的小店—仁德堂,以經營傳統中草藥涼茶為主,老板娘仲制作左幾款傳統特色小食,如豬腳姜醋、紅豆砵仔糕、山水豆腐化、等。價格超抵,好多街坊都去幫襯GE。

  

 

地址:十月初五街27號德衡大廈地下F鋪

電話:65570383

營業時間:11:00-22:00

發表於 未分類 | 發表迴響

廣興號澳門美食

  

近來澳門政府推行旅客分流,對積極推廣澳門舊區的一些特色街道,如十月初五日街,關前后街,福隆新街等區都多左游客光顧。

尼次推介在關前后街的一家私房菜,水準都幾高,連佛跳墻都可以預訂GE。最緊要係價格公道,味道又好,食完又可以在周圍散步欣賞下附近的特色店,周末節目之一啦!

  

 

地址:澳門關前後街29A永強大廈地下

電話:2835-7508

營業時間 :12:00 ~ 14:30     18:00 ~ 22:00

 

發表於 未分類 | 發表迴響

7 Burger

  

7 Burger—位于熱鬧非凡的大三巴街,就在牌坊旁邊,整幢樓都係GE。逛到腳軟又累,入去嘆下就甘曬啦。

雖然店名是叫“Burger”,但唔係只有漢堡食,還有地道的葡國菜,西餐和咖啡等美食,品種多樣,賣相和味道都好吸引的。

  

  

 

地址:澳門大三巴街34C(1-3樓)

電話:2835-8329

營業時間:11:00 ~ 21:00

發表於 未分類 | 發表迴響

刁廚.紐利

  

        峇里島有間“Naught Nuris (刁廚.紐利)主打的爆汁豬肋骨人氣超高,今年終搬到澳門福隆新街啦!幾位老板同樣是“Naught Nuris”的忠實粉絲,開店前更遠赴峇里總店取經,重視練習煮法及調味,保證原汁原味。如餐牌上的燒烤,每個工序都跟足總店做法,利用印尼火山巖傳熱,味道零舍不同。睇下開業不久已經高朋滿座,唔想摸門釘就記得提前幾日預先訂位呀!

 

 

地址:福隆新街7號

營業時間:12:30-22:00

電話:28530425

發表於 未分類 | 發表迴響